Bumerang - Yazarkafe

15 Ocak 2012 Pazar

2 Sergi Birden

Bugün, sevgili arkadaşım Deniz ile Tophane'de iki güzel sergiyi gezdik. Bir tanesi Tophane-i Amire binasında yer alan Salvador Dali resim sergisi, diğeri de Istanbul Modern'de bulunan Tekinsiz Karşılaşmalar adlı Türk bayan fotoğrafçıların sergisiydi. İkisinden de sanatsal açıdan ayrı tatlar alıp, farklı bilgiler edindim :)

Salvador Dali kariyerim aslında daha eskilere dayanıyor :) Üniversite yıllarımda, Sabancı Müzesi'ndeki sergisine gidebilme şansını elde etmiştim. Barcelona'dayken müzesine uğramak nasip olmasa da kendisi hakkında, "sürrealist ressam", "hafif kaçık", "eşine acayip bağlı" gibi bazı temel özellikleri biliyordum. Ama bugün ziyaret etmiş olduğum resim sergisinde, belki de günlerdir çalışmamanın verdiği bilgi açlığıyla, birşeyler öğrenmeye çalıştım ve başarılı da oldum sanki :) Buraya yazdıklarım ister inanın ister inanmayın tamamen aklımda kalanlar:P. Dali 1904 yılında Barcelona'da doğuyor. Babası, Katalanlığının da katkısıyla anarşist-ateistmiş, ama Dali tam tersine monarşiyi savunuyor ve koyu katolik. Zaten resimlerinde de İsa figürünü, diğer ressamların aksine kaslı,güçlü bir şekilde resmediyor. Sevdiği kadın olan Gala'ya da resimlerinde bir hayli yer veriyor ve kelebekle özdeşleştiriyor onu. Herhangi bir resminde kelebek görüyorsanız bilin ki o Gala aslında :) Dante'nin 700. doğum (veya ölüm) yılında İtalyanlar Dante'yi resmetmesini istiyorlar. O da resimlerinde İlahi Komedya'yı anlatıyor. Dante'yi kırmızı, sevdiği kız Beatrice'i de mavi olarak  gösterdiği resimlerinde Dante'nin cehennemeki halini, Araf'ı Cennet'i ve son olarak da iki sevgilinin buluşmasını aktarıyor. İlahi Komedya konsepti haricinde bir de Gala ile Akşam Yemeği kısmı vardı. Burda da Gala'yı yemek istediğini anlatmak istiyor Dali :P Doğu kültürünün batı kültürü tarafından benimsenmesine de yer verilmişti. Son olarak Dalinin resimlerine kullandığı bazı figürler ve anlamlarını da öğrendiğim şekilleriyle aşağıda aktarıyorum :) :
  • Karınca: Dali resimlerinde karıncaları, beğenmediği, varolmasını istemediği figürlerin üzerine yerleştiriyor.
  • Hayvan leşi: Karıncalarla aynı anlamda.
  • Yumurta: Aşk, sevgi.
  • Gül: Cinsellik
  • Saat: Zamanın kontrol edilemezliği
Gelelim 2. sergiye. Istanbul Modern'e daha önce hiç gitmemiştim. Karşımda gayet güzel bir sanat merkezi buldum. İlk önce cafesine oturup bir şeyler atıştırdık, cafe de cafe yani. İnsan kendini boğazın sularında hissediyor adeta :) Fiyatlar mekana uygun bir şekilde extreme olsa da kesinlikle gitmeye değer. Giriş katında Türk sanatçıların 1900 lü yılların başından günümüze kadar yarattıkları eserler sergileniyor, burası sabit. Alt katta ise, Türk bayan fotoğrafçıların sergisi yer alıyordu. Burada dikkatimi en çok çeken şey, sadece katalogu yer alan Korkutan Asyalı Adamlar adlı sergiydi. Istanbuldaki anayolların kenarlarında bulunan yeşilliklerde pinekleyen erkeklerin fotoğraflarını içeren bir sergiymiş :)

Evet, anladığınız gibi bir hayli sanatsal bir gündü, yakın zamanda farklı mekanlarda tekrar etmeyi umuyorum :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe